tirsdag 24. mars 2009

Only in Korea

Oh yes, i helgen, på Jeju, fikk vi oppleve en god del "Only in Korea" opplevelser!

Avreise fra Admiral hotell torsdag kl.1330. Kjørte til Busan, der tok vi fly videre til Jeju. Vi var ca 80 pers fra Odfjell, inkludert store og små.
Vel fremme på Jeju ble vi satt i busser og kjørt til hotellet. Vi bodde på Lotte hotellet på Jeju.


Super lekkert hotell, og det var absolutt ikke småtterier av rom heller.
Her ser dere et bilde av sjefen på rommet vårt. Ja, han ser ganske fornøyd ut der borti...

Kvelden gikk med til buffet og drageshow. Var litt skummelt, så noen av de minste ville ikke se mer... Sånt de ikke tenker på i Korea. Så de kjører show.
Nå kommer det et bilde av dragen her, så om du ikke tørr å se, så må du se vekk.
Nå er du i hvertfall advart!!!

Som dere ser var jo dragen ganske skummel ;o)

Det ble en del vin og øl til middagen, så en del av de små koreanerne ble litt "sveiseblind".
Da ville de selvsagt dra oss "kvitinger" med på leken, og både skålte og skrålte.
Noen hadde til og med lært seg å skåle på norsk, så da ble: "Skål, godt nytt år".
Er ikke sikker på om han visste hva han egentlig sa...men, men, mer moro for oss.

De var i hvertfall ganske stille til frokost fredagen!
Da startet dagen med at Odfjell ansatte hadde workshop. Mens resten av gjengen ble sendt av gårde til en Bonsai park. Etter det besøket bestemte jeg meg for å ta en liten koreaner gartner med hjem til norge. Utrolig fin hage.

Man kunne kjøpe med seg små bonsai trær hjem. Jeg tenkte det kanskje var en ørliten fare for at treet hadde krepert i sanden på terrassen vår, så jeg lot det heller få leve i den fine hagen. Tror det var et klokt valg.
Etter hagebesøket hentet vi Workshop gjengen og kjørte til en lava grotte. Denne grotten er på Unescos liste over naturfenomener. Ganske stilig. Grotten var 1 kilometer lang, og veeeeldig kald. Atle klarte å hoppe rett i en dam, faktisk med begge beina. Herlig. Og jeg var veldig glad for at jeg hadde valgt å ta på meg hvite sko denne dagen.
Etter grottebesøket ble det lunsj, blackpork eller villsvin. Vi spiste ikke helt på Obelix sitt vis, men det ble grillet...Var veldig godt.
Middagen denne dagen var et eget kapittel, men det kommer vi tilbake til.
Først tok vi turen innom en Folklore village, her bodde folk i gamle hus som var fredet. De måtte søke om alt de skulle fikse og ordne på husene, eller skurene sine. Før vi besøkte villagen fikk vi et hett tips av guiden. Om vi måtte på toalettet måtte vi huske å ta med oss en pinne. For under toalettet bodde villsvin, og om du ikke hadde pinnen til å slå de vekk med så kom de under deg og fikk "pipi" eller "popo" på seg, og så ville den selvsagt riste dette av seg igjen, og der satt du...
Så for all del, husk pinne ;o)
Tut og kjør så var det videre til Kinesisk sirkus. Der var det store og små som turnet og krøllet seg sammen i alle tenkelige og Utenkelige stillinger. Det var også et svært bur der som x-antall motorsyklister kjørte inn i. De kjørte i en vannvittig fart, og fløytet og showet. Til slutt av de oppe i 7 sykler som reste rundt hverandre. Vi satt bare og holdt pusten.
Da sirkuset var over stod alle artistene og vinket. Koreanere stormet mot døren med en gang de skjønte at showet var over. Men vi vinket til de store og små. Må innrømme at vi gikk der i fra med en litt blandet følelse, de minste barna var sikkert ikke mer enn 5-6 år, og de var så trist i blikket. Så ikke ut som dette var noe de likte, men samtidig tenker man; hva er alternativet deres? Kanskje de på sett og vis er "heldig". Men man får litt tanker.....

For vår del var det tilbake til bussen igjen. Var innom en teplantasje, te så langt øget kunne se. Og koreanerne var henrykte. De liker te.
Så var det videre til middag. Fiskerestaurant. Nå var det min tur til å være henrykt. NOT!
Men jeg tenkte; Jeg skal i hvertfall prøve.
Et av barna som var med oss kom inn døren, snudde seg til moren og sa: Mamma, her stinker det. Vi kom etter og tenkte; Det har du helt rett i.
Vi satt oss ned og foran oss stod en stor skål med suppe. Suppen bestod av sjøgress og lunkent salt vann. Yummi yummi. Atle sa: Vi får no teste dette. Supte i seg en slurk og sa: Det var ikkje noe særlig.
Resten av innholdet på bordet var kimshi, har ingen aning hvilke årgang. Småfisk med øyner og alt. Og det beste, småkrabber som var rå, delt i to, saltet og dette spiser koreanerne hele driten av. De hiver det i nebbet og tygger skall og alt.
Deretter kom fisken, jeg tok meg en liten bit og selv om den var ganske liten så ble den ganske stor når jeg tygget den. Den vokste, og var så salt....
Til og med noen av koreanerne som var med syntes den var for salt. Så jeg var unnskyld. Atle og jeg spiste risen vår og koste oss. Da vi kom på hotellet, gikk turen rett i restauranten der vi bestilte hamburger. Og det var ca 10 andre som slo følge med oss :o)

Lørdagen var vi to grupper som gikk hver for seg. I vår buss var vi bare 10 stk, så vi fikk kjøre løpet vårt litt selv. Var i grunn ganske deilig, dagen før hadde det blitt litt mye bussing.
Utfluktene startet kl.12. Da var vi helt ute ved kysten og så på noen vulkan og lava formasjoner. Denne formasjonen hadde dannet seg i det lavaen traff sjøen og kjølnet. Var ganske så stilig.
På vei tilbake til bussen kjøpte vi appelsiner eller mandariner sier koreanere at det er, men de er store som appelsiner, og sååå gode. Jeg kjøpte de av en kroket gammel dame. Tror nesten kroppsfasongen hennes var 90 grader.

Turen gikk så videre til Koreas største tempel. Det var faktisk ikke mer enn 13 år gammelt.
Og det var selvsagt som alle andre templer her dandert med flott maling og inni bodde det 3 store buddaer i gull, + 8000 små buddaer i gull.
Vi besøkte botanisk hage, der skulle mormor vært. Planter fra alle verdens hjørner. Tropisk, ørken, you name it. Og så duftet det jo blomster eng over alt. Deilig.
Det var også en heis vi kunne ta opp til toppen av bygget, der det var utsiktpunkt over store deler av øyen. Vi tok oss en tur, og da vi stod i køen til heisen forundret vi oss igjen hvordan køene her i korea virker. Vi står som nr 2 i køen, og plutselig vokser køen både foran oss og ut på sidene. Hva skjer? Only in Korea. Ingen køkultur.
Og når vi skal ut av heisen, så skal de som står bak deg helst gå ut først.

Dagens utflukter avsluttet vi på show. Her var det først apeshow, videre selshow og avsluttet med delfinshow. Skal innrømme at jeg likte best apeshowet. Apekattene var rett og slett drit lei av det der styret. Og de styrte litt på som de ville. Under delfinshowet var det et barn som fikk komme frem og hilse på delfinen ved å ta den i finnen. Etterpå skulle barnet få en premie, og ingen ringere enn en av apekattene skulle være prisutdeler. Apekatten kom ut med en oppblåst delfin nærmet seg barnet og bare slengte premien i gulvet foran barnet. Det lyste av apen: Dette gidder jeg ikke.
Moro for oss. Da det var 2-3 minutter igjen av showet begynte koreanerne å reise seg, da gidder ikke de mer. Og for all del, de må jo komme seg ut først. Vær så god, det pøste ned ute!
Det ble igjen middag på hotellet, godt med litt vestlig mat. Atle og jeg tok oss også en tur på Casino, vi spillte bort 20 000,-
Jeezez, vi var blitt spillegal. Heldigvis var det snakk om 20 000 Won. Ca 100,- Nok. Fjeeew!!

Søndag var vi innom et sommerfugl museum på vei til flyplassen. Enda en opplevelse med "only in korea". Det var masse insekter på museet. Og billene hadde virkelig fått gjennomgå. Det var laget til Beauty saloon med biller, biller som fisket, biller som sloss som gladiatorer i Colosseum og biller som ble torturert i auswitch. Men den største attraksjonen på museet for koreanerne var de små, hvite barna vi hadde med oss, og ikke minst Atle. Han ble omringet av en gruppe med koreanske skolejenter. De stilte seg opp, en på hver side av Atle, og tok bilder av hverandre. Atle er jo kjent som Brad Pitt i Asia, så det kan være det var dette som slo ut denne gangen også.
Det var også et annet rom med levende "dyr" man kunne bli tatt bilder sammen med. Jeg pillet litt på en svææær bille, hadde en fugl på armen og en sommerfugl i trynet. Only in Korea.

Turen avsluttet vi på en "mystisk" vei. Når man stod i enden på veien så det ut som bakken gikk opp, men stoppen man bilen trillet den, oppover. Vi kunne jo se at det var en helling i veien, og at bilene derfor trillet. Men koreanerne var igjen henrykte, så vi lot de leve i troen deres. Vi var mest henrykt over at vi skulle få McDonalds til lunsj. Det var den slappeste pommetfrietsen vi hadde vært borti, men det spilte ingen rolle. Det var så uendelig godt å heller spise burger enn igjen å havne ved bordet der det lå småfisk med øyner og saltet små krabber.

Men vi var alle enige om at det hadde vært en super helg.
Og for å toppe hele driten satt vi på flyplassen i Jeju ved siden av en annen koreansk gruppe. En av koreanerne sa noe til resten av gruppen og alle lo masse, han snudde seg, peker mot meg, og alle ler masse. Korea er herlig!

2 kommentarer:

  1. Ja de koreanerne er seg sjøl lik. Eier ikke manerer. I alle fall ikke etter vestlig standard. Men EN ting er sikkert og det er at du er flink til å skrive. Det er virkelig underholdene å lese bloggen din.
    Klem fra Mamma og Pappa.

    SvarSlett